wrz 23
Pewno, każda z nas już piekła pstrąga. To jedne z najszybszych dań jakie umiem zrobić.
1.Myjemy pstrąga pod bieżącą wodą
2.Skrapiamy cytryną z zewnątrz i w środku brzucha
3.Robimy mieszankę z ziół,czyli to co mamy, ja daje mix suszonych – majeranek,tymianek,oregano,bazylia plus czosnek i wkładamy do środka brzucha i na zewnątrz rybiego ciałka
4.Okładamy pstrąga masłem, analogicznie jak z cytryną i ziołami czyli na zewnątrz i w środku
5. Kładziemy na blaszce, przykrywamy lekko folią od góry i pieczemy (piekarnik elektryczny nagrzany do około 200st. pieczemy około 0,5 h). Na koniec ściągamy folie i podpiekamy troszeczkę, aby się lekko zarumienił nasz pstrąg.
Do tego może być …wzystko.Ziemniaki z wody z koperkiem, lub pieczone, i ryż, frytki, grzanki czosnkowe, brokuł z maslem, salata lodowa, szpinak… Białe wino. Nawet najwięksi przeciwnicy ryb miękną przy pstrągu
Ości same odchodzą, a smak – same wiecie, rewelacja!
Smacznego!


3.Robimy mieszankę z ziół,czyli to co mamy, ja daje mix suszonych – majeranek,tymianek,oregano,bazylia plus czosnek i wkładamy do środka brzucha i na zewnątrz rybiego ciałka
4.Okładamy pstrąga masłem, analogicznie jak z cytryną i ziołami czyli na zewnątrz i w środku

5. Kładziemy na blaszce, przykrywamy lekko folią od góry i pieczemy (piekarnik elektryczny nagrzany do około 200st. pieczemy około 0,5 h). Na koniec ściągamy folie i podpiekamy troszeczkę, aby się lekko zarumienił nasz pstrąg.
Do tego może być …wzystko.Ziemniaki z wody z koperkiem, lub pieczone, i ryż, frytki, grzanki czosnkowe, brokuł z maslem, salata lodowa, szpinak… Białe wino. Nawet najwięksi przeciwnicy ryb miękną przy pstrągu

Smacznego!

Najnowsze komentarze