lis 09

DSC02394


Będe biegać zimą. Ewentualnie wróce do nordic walkingu, gdyż po 2-3 sezonach szału na kijki, rzuciłam je w kąt i od ponad roku stoją podpierając ściane. Co z tego postanowienia wyjdzie? A kto to może wiedzieć ;-)

Narazie nabyłam drogą kupna nowego iPoda Nano, który ma mi umilać ten sportowy czas.Jak narazie umila mi spacery z psem, a jesień mamy tego roku prześliczną :-) więc spacery nie są pospieszne.

Autor admin

lis 09
Może nie wygłada efektownie to danie, ale mnie smakuje i zawsze przypomina mi ciepłe lato :-)
moussaka2
Składniki:
1 kg  ziemniaków
3 średnie bakłażany
2 cebule
paczka mięso mielonego
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
pól szklanki mleka
2 jaja
1 łyżka soku c ytryny
2 żabki czosnku
szklanka tartego sera
2 duże pomidory obrane ze skórek (lub puszka pomidorów)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, tymianek
tłuszcz do posmarowania formy

1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotowac na pół twardo w ososlonej wodzie.
2.Bakłażany pokroić na plasty grubości 0,5 cm i smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor.
3.Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki mleka. Dokładnie rozmieszać, dodać resztę mleka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Gdy nieco przestygnie, dodać rozmieszane jajka.
4.Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone. Smażyć przez kilka minut .
5.Dodać posiekane pomidory/ lub puszke paomodorów, przecisnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek, sól i pieprz. Smażyć przez kolejne 5 minut.
6.Prostokątną, głęboką formę do zpiekanek wysmarować tłuszczem.
7.Ziemniaki pokroić w grube plastry i połowę ich ułożyć na dnie formy. Na nich ułożyć wartwę bakłażanów, następnie całą soję i polać beszamelem. Ponownie ułożyć ziemniaki, na nich bakłażany i ponownie beszamel. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
DSC02402
Wersja ekspresowa “Co zrobić z bakłażana w 5 minut,aby w ustach poczuć smak lata”? Pokroić na plastry, posolić, odczekać aby się “spocił”, wrzucić na rozgrzaną patelnie grillową wcześniej polaną oliwą z oliwek, posypać suszonymi pomidorami i gotowe :-)
SMACZEGO

Autor admin