gru 16

Uwielbiam poncza, nosze na koszule, golfy, a w naprawde chłodne dni na kurtke skórzaną. Nosze tylko do spodni rurek, gdyż jak duża szeroka góra, nie wyobrażam sobie noszenia do nich szerokich dołów. Ale to kwestia gusty. Swoje kupuje zawsze w solarze, uważam,że Solar dysponuje najlepszymi modalmi poncz, tak więc jakbyście szukały dobrego poncza – skierujcie tam swoje kroki.

DSC02431-small


Autor admin

gru 16

Grudzień w pełni, choć bez zimowej aury, ale w tym roku mi to na ręke, że nie ma śniegu w mieście, choć w górach marze aby przybieliłó. Ostatni weekend przed świętami. Wieczory szybko przychodzą,ciągną sie miło z czymś ciepłym w dłoni,  wszystko sie mieni światełkami. I choć w koło sie słyszy i czuje  kryzys, krzyzs, to jakoś tak miło poszwędać sie po sklepach, poprzepychać się wsrod ludzi pędzących a to a choinką, a to z innym przedświątecznym obłędem w oczach. Atmosfera jest jak co roku, nie zawiodła.

Ja jutro czekam na miłego gościa, napewno niejedną kawe wypijemy w ulubionych kubkach Starbucksa – no komercha na całego, a co!  i zakupiłam już wino grzane, którym sie będziemy raczyć wieczorami przy plotkach. Trzeba sie jeszcze zaopatrzyć w ciągutki do goracej czekolady i ciasteczka cynamonowe (nie lubie pierników, choć kregosłup mi pęka od ich robienia w tym roku, ooooo, nie dałam zdjęć, ale zaraz wkleje przepis).



Przepis na ekspresowe pierniki, są twarde pierwszego dnia, ale jak sie je zamknie w pudełku na 2 dni – zmiękną.

1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1 kostka margaryny
1 łyżka oleju
1 szklanka mleka
1 lyzka kakao
1 lyżka kawy mielonej
przyprawa do piernika
to wszystko razem rozpuścić i ostudzić

następnie dodać
3-4 jajka
1,5 kg maki
3 łyzeczki sody

* ciasto powinno leżec 12-24 godziny i dopiero można piec, dla niecierpilwych – złóżmy,że ten wpis nie istnieje ;-)




Autor admin

gru 16

Szoda,że jest taka posępna, przydałoby sie w jej wyrazie twarz troche luzu bez tego spinania się.

Autor admin