sie 07

 

Przeszły mi dziś koło nosa, takie zarowskie botki. Szukam takich, lub podobnych, w typie bikerów. Ktoś widział już coś nowego w kolekcji jesiennej? Może być zara (cały Inditex), H&M, deichmann…

Autor admin

sie 07

Na dworze upał, skwar, duchota. “Można sie roztopić” słysze co chwilę. A roztopić to z francuskiego fondre. I tak po nitce do kłębka dochodzi sie do fondue, które jest idealne na letnie (chciaż kojarzy sie głownie z zimowymi biesiadami) spotkania ze znajomymi. 

 

 

CZEKOLADOWE FONDUE

Przygotowanie: 20 minut
1 porcja: 560 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 45 dag czekolady deserowej
- 600 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki likieru owocowego, np. pomarańczowego
- 1/4 kostki masła (5 dag)

Czekoladę połamać na kawałki. Do naczynia do fondue włożyć czekoladę, wlać śmietanę i likier, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Naczynie umieścić na podgrzewaczu. Na szpikulce nadziewać owoce (kandyzowane, świeże), kawałki ciasteczek i zanurzać w gorącej czekoladowej masie.

SEROWE FONDUE

Przygotowanie: 30 minut  
1 porcja: 550 kcal  
Składniki na 8 porcji
- 90 dag żółtego sera (najlepiej po połowie ementalera i sera gruyère)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- bagietka
- biały pieprz

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać, dwa ząbki posiekać. Pozostały ząbek rozkroić, natrzeć kociołek do fondue. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wina. Resztę wina podgrzać w kociołku. Wsypać 1/3 sera, podgrzewać mieszając, aż się stopi. Dodać mąkę i czosnek, mieszając wsypywać pozostały ser. Podgrzewać, aż ser się stopi, przyprawić obficie białym pieprzem. Kociołek ustawić na podgrzewaczu. Bagietkę pokroić na kawałki. Nabijać na szpikulce, zanurzać w masie serowej. Od czasu do czasu masę serową zamieszać.

 

Autor admin

sie 07

Autor admin

sie 07

Autor admin