sie 24

20120824-182825.jpg

Skończył sie sezon na szparagi, choc ja w tym roku przezornie kupiłam cały karton szparag 5 kg z bio’uprawy, i część pomroziłam. Obecnie panuje sezon na cukinie. Jak wcześniej pisalam, lubie poprpstu pokroić ją w słupki czy paski i podsmażtć na patelni. Z paryką kolorową, marchwią. Ale dziś zrobiłam zapiekankę. Potrzebujemy startej na oczkach 1 cukini i jednej marchewki. Dodajemy zeszkolną cebulę. Mieszamy ze śmietaną 12 procent, jedno jajko i 2 łyżki sosu serowego z Knorra. Wylewamy na brytfankę lub żarodporne naczynie posmarowane masłem i pieczemy w piekarniku, około 30 minut. Można posypać serem żółtym z wierzchu.  

Robię też taką zapiekankę w wersji paczka warzyw mrożonych, plus śmietna, jajko. Zawsze smakuje, może być podane jako danie głowne, lub jako przystawka do porcji indyka czy kurczaka. Szybkie, smaczne i pożywne. lekko kaloryczne, bo ser, bo śmetana, ale co tam ;-)  

20120824-182836.jpg

Autor admin

sie 24

20120824-124141.jpg

Autor admin