paź 18

 

Ajerkoniak lubie w trzech wersjach: Wersja 1: “Dwa kroki” krok 1 – przelewasz prosto z butelki do kieliszka, krok 2 – przelewasz prosto z kieliszka do gardła.

Wersja 2:  Ajerkoniak plus Sprite plus lód, czyli słynna Śnieżynka Nigelli Lawson.

I wersja 3: BOMBARDINO! Bombardino to najpopularniejszy drink w Dolomitach. Jest oczywiście podawany na ciepło, z bitą śmietaną na rozgrzanie po czasie spedzonym na stoku.  Ja już jestem przygotowana do nadchodzącej jesieni i zimy (ponoć ma być rekordowa z minus 30 na termometrze!),  mam ukręcony ajerkoniak i czeka na chłodniejsze dni do spożycia. 

Składniki drinku: 
- 1 część brandy (lub whisky) 
- 1 część bombardino (można zastąpić ajerkoniakiem) 
- bita śmietana 
- wiórki gorzkiej czekolady lub kakao do dekoracji 

Bombardino wraz z brandy podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przelewamy do wysokiego naczynia, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Nie stajemy na drugi dzień na wadze ;-)  

 

 

Autor admin

paź 18

 

 Czas na Aperol - Sprizz aperitif pochodzenia włoskiego.  Jego podstawowymi składnikami są goryczka, gorzka pomarańcza i rabarba oraz wyciąg z ziół. Podawany z plastarmi cytrusów. Ozdabia większość stolików włoskich :-)   

Aperol stworzony został przez braci Barbieri w roku 1919 i niemal natychmiast jego gorzko-słodki smak podbił serca Włochów.  Obecnie Aperol wytwarzany jest przez Campari i doceniany jest na całym świecie (w 2010 roku na Konkursie Światowych Alkoholi w San Francisco uzyskał podwójny złoty medal – najwyższą możliwą nagrodę). 
Bardziej od samego Aperolu znany jest Aperol Spritz, czyli mieszanka prosecco (60 ml), aperolu (40 ml), odrobiny gazowanej wody mineralnej, kilku kostek lodu i pół plasterka pomarańczy. Drink ten narodził się w latach 50-tych, a swoją popularność zaczął zdobywać w XXI wieku. 

Autor admin