paź 18

 

 Czas na Aperol - Sprizz aperitif pochodzenia włoskiego.  Jego podstawowymi składnikami są goryczka, gorzka pomarańcza i rabarba oraz wyciąg z ziół. Podawany z plastarmi cytrusów. Ozdabia większość stolików włoskich :-)   

Aperol stworzony został przez braci Barbieri w roku 1919 i niemal natychmiast jego gorzko-słodki smak podbił serca Włochów.  Obecnie Aperol wytwarzany jest przez Campari i doceniany jest na całym świecie (w 2010 roku na Konkursie Światowych Alkoholi w San Francisco uzyskał podwójny złoty medal – najwyższą możliwą nagrodę). 
Bardziej od samego Aperolu znany jest Aperol Spritz, czyli mieszanka prosecco (60 ml), aperolu (40 ml), odrobiny gazowanej wody mineralnej, kilku kostek lodu i pół plasterka pomarańczy. Drink ten narodził się w latach 50-tych, a swoją popularność zaczął zdobywać w XXI wieku. 

Autor admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


2 + = 10

*