paź 18

 

Ajerkoniak lubie w trzech wersjach: Wersja 1: “Dwa kroki” krok 1 – przelewasz prosto z butelki do kieliszka, krok 2 – przelewasz prosto z kieliszka do gardła.

Wersja 2:  Ajerkoniak plus Sprite plus lód, czyli słynna Śnieżynka Nigelli Lawson.

I wersja 3: BOMBARDINO! Bombardino to najpopularniejszy drink w Dolomitach. Jest oczywiście podawany na ciepło, z bitą śmietaną na rozgrzanie po czasie spedzonym na stoku.  Ja już jestem przygotowana do nadchodzącej jesieni i zimy (ponoć ma być rekordowa z minus 30 na termometrze!),  mam ukręcony ajerkoniak i czeka na chłodniejsze dni do spożycia. 

Składniki drinku: 
- 1 część brandy (lub whisky) 
- 1 część bombardino (można zastąpić ajerkoniakiem) 
- bita śmietana 
- wiórki gorzkiej czekolady lub kakao do dekoracji 

Bombardino wraz z brandy podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przelewamy do wysokiego naczynia, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Nie stajemy na drugi dzień na wadze ;-)  

 

 

Autor admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


− 4 = 5

*