gru 30
Keks Oliwkowy
-200 gr maki wymieszac z saszetka proszku do pieczenia
-Przygotowac 200 ml oliwy, 200 ml mleka, i 3 jajka
-Produkty przelozyc do miksera i wymieszac dokladnie na wolnym programie
-Przygotowac pokrojone drobno oliwki czarne i zielone, swiezy bekon w cienkie kawaleczki i 200gr tartego sera typu Gouda
-Dodawac stopnowo, delikatnie mieszajac w kolejnosci, ser, beko, oliwki
-Przelozyc do malych foremek lub jednej wiekszej. Piec okolo 40/50 minut w temperaturze 180C
Mozna podac zimne, lub letnie (podgrzane w mikrofali) Nalezy koniecznie pamietac o przykryci gdyz keksy szybko wysychaja.
Verrine, czyli modna paryska kolacja w szklance
Verrine Skandynawska:
- jogurt grecki
- wedzony losos
- szczypiorek
- bazylia
- koperek
- sol, pieprz czerwony i czarny, odrobina galki muszkatalowej
- wedzony losos
- szczypiorek
- bazylia
- koperek
- sol, pieprz czerwony i czarny, odrobina galki muszkatalowej
Jogurt doprawic przyprawami, dodac drobno pokrojony swiezy szczypiorek, swiezy koperek i swieza bazylie. Wszystko dokladnie wymieszac. Absolutnie nie zastepowac ZADNEGO ziola natka pietruszki!!!! Na dnie szklaneczki polozyc lososia pokrojonego w drobne paseczki, przykryc wczesniej przygotowanym kremem jogurtowym, nastepnie ulozyc kolejna warstwe lososia, i dopelnic kremem do brzegow szklaneczki. Calosc posypac kawalkami lososia, i oproszyc czerwonym pieprzem.
Verrine Brazylijska
-bardzo dojrzale awokada
- żołta cytryna
- krewetki (najlepiej swieże) sredniego rozmiaru
- pieprz, sol, oraz sol czarna
Awokado zmiksowac do uzyskania lekkiego kremu, bez zadnych kawalkow i grudek. Dodac wycisniety sok z cytryny, sol i pieprz. Uzyskany krem przelozyc do verrinek, nastepnie obrac krewetki i udekorowac nimi szklaneczki. Posypac czarna, gruboziarnista sola.
*Przepisy i zdjęcia z bloga Mama w Paryżu, który polecam

Ależ to musi być dobre. Aż zgłodniałam!